Nacht van de Nacht

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Foto:

Op 29 oktober organiseert Natuurlijk Delfland een bijeenkomst om de Nacht van de Nacht te ervaren. We ervaren buiten de sterren en de lichtvervuiling, o.a. op het dak van het natuurhuis het Melarium, Melariumpad 11, 2629 BH DELFT

Belangstellenden worden uitgenodigd om 20:00 uur te verzamelen voor het Melarium, centrum voor natuur, bijen en kunst, waar we op het dak de nacht goed kunnen zien. De avond zal tot circa 22:00 uur duren, er zijn geen kosten aan verbonden.

Het Melarium is te bereiken via de Thijsseweg 11 in Delft. Hier aan het einde van de Thijsseweg staat het straatnaambord Melariumpad (fiets/voetpad). Na 10 minuten lopen of 3 minuten fietsen zie je het Melarium.
Inlichtingen via 06 – 13 07 07 14; aanmelden via [email protected].

Een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties. Doel van het evenement is aandacht vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling.

Duisternis hoort – net als stilte, een onvervuilde bodem en schoon grondwater – tot de meest elementaire natuurkwaliteiten. We moeten er dus zuinig op zijn en proberen dit zo min mogelijk te verstoren, zeker in natuurgebieden. Duisternis ’s nachts hoort bij de natuur en is belangrijk voor dieren.

De Melkweg is in Delfland niet meer te zien. Door de overvloedige verlichting die omhoog schijnt worden de zwakkere sterren overstraald en is de prachtige sterrenhemel onzichtbaar geworden. De ervaring dat de aarde door een onmetelijke ruimte wordt omringd wordt ons ontnomen en daarmee het bewust daarvan. Dat de aarde een uiterst klein stofje in het heelal is, waarmee we uiterst zuinig mee moeten omgaan, want er is maar één aarde.

Hoe verder van de evenaar, dus hoe groter de lichtverschillen, hoe meer de natuur zich richt op het licht als informatiebron. Licht geeft informatie over de tijd en over de plaats van bevinden. In Noord-Europa is het daarom zaak de natuur zo min mogelijk te verstoren met licht.

Het werkgebied van Natuurlijk Delfland is het lichtste gebied van Nederland en kent ook het lichtste gebied van de wereld.
Natuurlijk Delfland is beroep gegaan tegen overschrijding belichtingsnormen in Pijnacker-Nootdorp.

Wat is en doet Natuurlijk Delfland?
Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuuronderzoek, onze passie voor de natuur delen (natuureducatie) en de natuur beschermen via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

Het werkgebied omvat de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Ook beheert Natuurlijk Delfland het Melarium, het centrum voor natuur, bijen en kunst. Meer informatie is te vinden op de website: https://delfland.knnv.nl/.

De vereniging is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), een werkgroep van Duinbehoud en van de volgende landelijke soortenorganisaties de Zoogdiervereniging, Ravon, Floron en de Mycologische Vereniging.